Sunday, April 12, 2009

Eet Meer Groente - Blomkool

Blomkool is seker een van die groete wat die minste waardeer word. En tog is dit heerlik as dit reg gaargemaak word, en ook baie gesond.

Het jy geweet?

Cauliflower is a vegetable belonging to the Brassica oleracea species, which also includes cabbage, Brussels sprouts, kale, broccoli and collard greens. The vegetable originated in the Northeast Mediterranean and is presently cultivated in most of the countries of the world. It has a white head and stalk and is surrounded by thick, green leaves. However, the stalk and the leaves are discarded and only the head (white curd) is eaten. Cauliflower can be had in the raw, cooked or pickled form, though it the raw form that holds the highest nutritional value. Given below is complete information on the health and nutrition benefits of eating cauliflower.

Nutritional Value of Cauliflower
Given below is the amount of nutrients in 100 gm of raw cauliflower
Carbohydrates - 5 g
Sugars - 2.4 g
Dietary fiber - 2.5 g
Protein - 2 g
Thiamin (Vitamin B1) - 0.057 mg
Riboflavin (Vitamin B2) - 0.063 mg
Niacin (Vitamin B3) - 0.53 mg
Pantothenic acid (B5) - 0.65 mg
Vitamin B6 - 0.22 mg
Folate (Vitamin B9) - 57 μg
Vitamin C - 46 mg
Calcium - 22 mg
Iron - 0.44 mg
Magnesium - 15 mg
Phosphorus - 44 mg
Potassium - 300 mg
Zinc - 0.28 mg
Energy - 20 kcal (100 kJ)

Health & Nutrition Benefits of Eating Cauliflower
The allicin in cauliflower is known to promote a healthy heart and reduce the risk of strokes
Cauliflower contains selenium and vitamin C, both of which work together to strengthen the immune system.
Cauliflower has been associated with the maintenance of a healthy cholesterol level.
Being rich in folate, cauliflower is known to help improve cell growth and replication.
The high amount of fiber in cauliflower improves colon health and can even help prevent cancer.
Recently, it was found that cauliflower contains ‘indole-3-carbinol’, a substance that can prevent breast and other female cancers.
The glucosinolates and thiocyanates, present in cauliflower, increase the ability of liver to neutralize potentially toxic substances.
Cauliflower acts as a blood and liver detoxifier.
Sulforaphane, a substance in cauliflower, can remove cancer causing chemicals and also stop the spread of cancer cells, even in the later stages of their growth.
Researches have suggested that cauliflower contains certain phyto-chemicals that might help reduce the risk of some hereditary cancers.
The people suffering from the following ailments can benefit from the consumption of cauliflower:
Arthritis
Asthma
Constipation
High Blood Pressure
Kidney and Bladder Disorders

Ek het al baie maniere probeer om blomkool gaar te maak, en die een wat die beste werk, is om dit te stoom. Een manier is om dit in 'n vergiettes bo-oor kookwater in 'n kastrol te stoom. Maar die maklikste manier is in 'n "Food Steamer". Ek het al lank terug belê in een van daardie oulike masjientjies. Dit werk soos 'n droom vir elke tipe groente wat daar is.

Nou ons weet almal een van die negatiewe dinge van blomkool is die feit dat die stingels gewoonlik kliphard is, en die blommetjies al sag. En as ons die spulletjie kook/stoom tot die stingels sag is, is die blommetjies onaangenaam pap. My skoonma het vir my die oplossing gegee en ek moet sê, dit werk. Dit is bietjie meer moeite, maar dit maak dit die moeite werd. So maak mens: Wanneer jy die blomkool afwas en skoonmaak, sny net die boonste lagie van die stingeltjie af. Jy sal sien daar is sulke stukkies wat lyk soos blare langs die stingel net onder die blommetjie? Trek dit af en skil dié wat jy nie aftrek nie, ook af. Die blommetjies en stingels word gevolglik gelyk gaar. Daar het jy dit. Perfekte blomkool elke keer!

Maar wat maak mens nou daarmee? Probeer gerus die volgende:

Blomkool met Spekvleis-witsous

1 groot blomkool, in blommetjies gebreek
4 repe spekvleis
30 ml botter
60 ml koekmeelblom
375 ml melk
sout en peper na smaak
25 ml pietersielie, fyn gekap

Kook die blomkool in ‘n bietjie soutwater tot net sag. Dreineer en skep uit in ‘n opdienbak. Hou warm.Braai spekvleis in pan tot bruin en bros. Skep uit en kap fyn. Voeg die botter by die panvet en smelt. Voeg die koekmeelblom by en roer goed tot glad. Verhit weer sowat 1 minuut lank terwyl gedurig geroer word. Verwyder van die hitte en voeg die melk stadig by terwyl aanhoudend geroer word. Plaas terug op die hitte en verhit totdat die sous kook en verdik. Roer gedurig. Voeg die spekvleis by en geur na smaak met sout en peper.Giet die sous oor die blomkool en sprinkel die pietersielie net voor opdiening by.

Gebraaide Blomkool

Jy mag dié ene dalk al in die Spur geproe het...

1 blomkool, skoongemaak en in stukkies gesny.
1 eier, geklits
250 ml koekmeelblom
sout en peper na smaak
olie vir diepbraai

Week die blomkool in kookwater vir 15 minute. Dreineer die kool en sprinkel bietjie sout oor. Doop die blomkool in die geklitste eier. Geur die meel met sout en peper en gooi in 'n plastieksakkie. Plaas die blomkool in die sakkie en skud dit goed tot die met meel bedek is. Verhit die olie tot warm, en braai die stukkies blomkool in die warm olie tot goudbruin. Dreineer op kombuispapier en sit warm voor.

Blomkool met Mayonnaise

Die kombinasie van mayonnaise en mosterd komplimenteer blomkool perfek. Ek was nogal self verbaas oor dié een.

1 blomkool, skoongemaak en in stukke gebreek
250 ml mayonnaise
15 ml voorbereide mosterd
5 ml mosterdpoeier
150 g Cheddarkaas, gerasper

Maak die blomkool gaar en plaas in 'n gesmeerde, oondvaste bak. Meng die mayonnaise, mosterd en mosterdpoeier saam en gooi dit oor die blomkool. Sprinkel die kaas bo-oor en bak in 'n voorverhitte oond teen 180 grade tot die kaas gesmelt en goudbruin is. Bedien warm.

Warm Blomkoolslaai

1 blomkool, in blommetjies gebreek
4 snye ham
2 hardgekookte eiers, geskei
4 snye brood
olie vir braai

Kook die blomkool vir 90 sekondes in kokende soutwater. Sny die ham en die eierwitte in klein blokkies. Sny die brood in blokkies en braai goudbruin in die olie. Rangskik die ham, blomkool, eierwitte en broodblokkies in ‘n slaaibak. Rasper die eiergele bo-oor.Bedien die slaai warm met vleis.

Blomkoolring

Hierdie resep verg dalk 'n bietjie meer moeite, maar dis die moeite werd vir 'n spesiale geleentheid. Baie lekker saam met braaivleis.

1 gaar blomkool, versap
15 g botter
sout, peper en fyn neut na smaak
30 g botter
45 ml koekmeelblom
500 ml melk
6 eiers
125 ml Parmessaankaas, gerasper

Voorverhit die oond tot 160 grade. Plaas die versapte blomkool in ‘n kastrol. Voeg die 15 g botter by en geur met die smaakmiddels. Maak ‘n witsous: Smelt die 30 g botter en roer die meel daarby. Kook vir 1 minuut. Voeg die melk geleidelik by totdat die sous glad en dik is. Geur goed na smaak. Klits die eiers goed en meng met blomkool in kastrol. Roer die sous by. Rasper die kaas fyn en voeg dit by die mengsel. Meng goed. Skep in ‘n gesmeerde ringpan en bak vir 30 minute. Keer uit en bedien warm.

Gebakte Blomkoolgereg

1 groot blomkool
6 stukke rugspek
230 g rooi soetrissie, in repies gesny
200 ml crème fraîche
175 g Cheddarkaas, gerasper

Breek die blomkool in groot stukke en kook tot net sag, maar nog bros. Dreineer en plaas in ‘n gesmeerde oondbak. Braai die spek tot gaar en bros en sny in groterige stukke. Hou eenkant. Braai die soetrissie in die spekvet tot gaar. Meng die helfte van die spek met die soetrissies en meng dit liggies met die blomkool. Meng die crème fraiche met 2/3 van die kaas. Smeer die kaasmengsel oor die blomkool en sprinkel die orige kaas en spek oor. Rooster onder die roosterelement van die oond tot die bokant goud verkleur het en die sous begin borrel (ongeveer 5 minute). Bedien met knoffelbrood en groen slaai.

Blomkoolslaai

1 kop blomkool, skoongemaak en in blommetjies gebreek
150 g soetsuur agurkies, gesny
100 g kaas, in blokkies gesny
1 ui, fyngekap

Sous:
150 ml klaarbereide slaaisous (heuning en mosterd is nogal lekker, of songedroogde tamatie)
25 ml tamatiepuree
5 ml Worcestersous
50 ml sonneblomsaad

Stoom die blomkool in bietjie water tot gaar, maar nie sag. Dreineer. Meng die slaai bestanddele liggies saam. Meng nou die sousbestanddele en gooi oor die slaai. Sprinkel die sonneblomsaad oor. Verkoel voor opdiening.

Blomkool-en-Tamatiegereg

500 g gevriesde blomkool
125 ml tamatie-en-uiesmoor
2 knoffelhuisies, gekneus
125 g spek, gebraai
2 groot eiers, gekook en gekap
1 pakkie kits witsouspoeier, aangemaak met
200 ml water
50 g kaas en uieskyfies
125 ml Cheddarkaas, gerasper

Voorverhit die oond tot 180 grade. Kook die blomkool tot net sag. Dreineer goed. Roer die tamatie en uiesmoor by die blomkool in. Roer die knoffel en spek by en gooi uit in 'n gesmeerde oondvaste bak. Sprinkel die gekapte eier bo-op en gooi die witsous bo-oor. Maak die skyfies effens fyner en meng dit met die kaas. Sprinkel bo-oor die gereg en bak in die oond vir 12-15 minute tot bros en deurgaar. Bedien warm.

Kerrieblomkool

Baie lekker saam met braaivleis. Maar jy kan dit ook as vegetariese hoofete voorsit. Bedien dit dan op rys. Die ideale ligte wintersgereg.

15 ml olie
1 medium ui, gekap
5 ml komynsaad
5 ml mosterdsaad
2 aartappels, geskil en in blokkies gesny
1 medium blomkool, in blommetjies gebreek
5 ml rissiepoeier
2 ml borrie
5 ml fyn koljander
5 ml fyn komyn
10 ml masala poeier
sap van 1 suurlemoen

Verhit die olie in’n groot pan of wok. Braai die uie en sade oor medium hitte tot ligbruin en die saadjies begin kraak. Voeg die aartappel by en braai vir 2 tot 3 minute. Voeg die blomkool by en braai vir 5 tot 6 minute. Roer die oorblywende bestanddele in. Bedek en kook liggies vir 10 tot 15 minute, tot die groente gekook is. Voeg bietjie water by as mengsel vasbrand. Moenie roer nie, anders gaan die groente opbreek. Bedien warm.

No comments:

Post a Comment